Auteur: Thamara van Rijn

 

4-linkedin

Social mediakanalen stellen ons tegenwoordig in staat te connecten met iedereen op de wereld. Dat is natuurlijk leuk en in sommige gevallen zelfs erg handig. Zo kun je er gebruik van maken bij het vinden van een nieuwe baan (Linkedin), je eigen evenement promoten bij een grote groep volgers (Facebook) of ideeën delen voor je nieuwe huis met je hele gezin (Pinterest).

 

Iedereen die gebruik maakt van sociale media kent het wel, opeens ontvang je een uitnodiging van iemand die je niet of vaag denkt te kennen. Eerst twijfel je nog, ken ik hem/haar echt toch niet? En omdat je soms nou eenmaal weleens iemand vergeet, druk je toch maar op accepteren…met soms vervelende consequenties als gevolg.

 

Predictive Profiling gaat in de uitvoering eigenlijk voor een groot deel over het vaststellen van de identiteit en de daaraan gekoppelde intenties. Iemand met slechte intenties zal altijd proberen om zich anders voor te doen dan hij of zij daadwerkelijk is en zijn intenties verborgen willen houden.

 

In dat opzicht zijn profiling-technieken tegelijkertijd ook life skills die ervoor kunnen zorgen dat mensen weerbaarder worden tegen de on- en offline dreigingen die zomaar op je pad kunnen komen.

 

Ter illustratie in dit blog een aantal handige tips bij het kunnen herkennen van een nepaccount naar aanleiding van het verhaal rondom de 13-jarige Lisa die via haar Facebook werd benaderd door een knappe jongen van haar leeftijd die in het echt een 41-jarige man bleek te zijn. 

 

fake

Nepaccounts

Facebook maakte eind vorig jaar bekend dat 5 tot 6% van de profielen op Facebook nep zijn. Maar waarom zou je al die moeite doen? Het is toch vaak een flink werkje om een nieuw account ergens in te stellen. Volgens Facebook gaat het in sommige gevallen slechts om accounts die puur zijn aangemaakt om gebruik te kunnen maken van een bepaalde app of iets dergelijks.

Echter in de andere gevallen gaat het vaak om iemand met een slechte intentie. Achter deze nepaccounts gaan bijvoorbeeld  criminelen schuil die uit zijn op je geld, eventuele waardevolle informatie of je spullen. Ook komt het steeds vaker voor dat ze contact proberen te maken met anderen omdat iemands z’n identiteit te stelen. Helaas worden nepaccounts ook gebruikt door personen die zich voordoen als iemand anders om in contact te komen met onder andere minderjarigen.

 

 

Wees nieuwsgierig

Vanuit de profiling-gedachte kun je jezelf en anderen in je omgeving aanleren om privé ook een nieuwsgierige houding aan te nemen, dus ook voordat je vriendschapsverzoeken accepteert van mensen die je niet kent. Uiteraard kun je er voor kiezen om iedereen te negeren die je niet kent, maar stel nou dat je daardoor een waardevolle nieuwe vriendschap of relatie mee mis loopt?

In plaats daarvan kun je ook kiezen om degene die met je wilt connecten of linken eerst eens wat vragen te stellen zoals: Waarom wil je met mij connecten? Hoe kennen wij elkaar? Wie zijn onze gemeenschappelijke vrienden?

 

 

Kennen wij elkaar?

Om te verifiëren of de gegeven antwoorden kloppen kun je op zeer eenvoudige wijze zelf op onderzoek uitgaan. Klik op de naam van de mogelijk nieuwe connectie. Kijk bijvoorbeeld of je gemeenschappelijke connecties hebt. Zo ja, kun je natuurlijk ook bij deze gemeenschappelijke connectie(s) eerst wat navraag gaan doen. Indien jullie geen gemeenschappelijke connecties hebben, pas dan op en onderzoek verder.

 

 

Ben jij het echt?

Bekijk zorgvuldig de informatie op iemands z’n profiel. Kloppen de details met elkaar? Staat er juist te veel of te weinig informatie op het profiel? Zijn er tegenstrijdigheden? Als er bepaalde hobby’s of beroepen worden genoemd op het profiel kun je ook daar eventueel een vraag over stellen.

Wees niet te verlegen om te vragen. Diegene heeft jou toch benaderd, jij wilt gewoon zeker weten of degene is wie hij/zij zegt te zijn. Wat kan diegene daar nou op tegen hebben?

 

 

Profile de profielfoto

Nog een leuke truc die ik tegen kwam op internet over iemands z’n profielfoto. Uiteraard kun je een inschatting doen aan de hand van iemands profielfoto en de opgegeven informatie, maar je kunt meer met behulp van de wondere wereld van internet (lees Google ;).

Stap 1. Als je met Windows werkt ga je met je muis op de foto staan en druk je op de rechtermuisknop, kies voor de optie opslaan als. Sla de afbeelding op, op je bureaublad, maar wijzig de naam niet!! Met Apple/Mac sleep je de afbeelding direct naar je bureaublad.

Stap 2. Open een nieuw venster op je browser en ga naar Google afbeeldingen.

Stap 3. Klik op het camera-icoontje in de zoekbalk. Kies voor afbeelding uploaden en kies de profielfoto die je op je bureaublad had gezet.

Resultaat: Google gebruikt algoritmes om afbeeldingen te herkennen. Hierdoor vind je niet alleen de afbeelding terug met de locatie waar je ‘m zelf vandaan hebt gehaald, maar ook waar deze eventueel nog meer gepubliceerd staat plus afbeeldingen met overeenkomsten.

Meer hulp nodig om dit voor elkaar te krijgen? Ga dan naar deze website van Google.

 

Wie kennen jou wel?

Mocht er uit bovenstaande tips niets naar voren komen waardoor je een beslissing kunt nemen om het verzoek wel/niet te accepteren, dan zijn er nog de bestaande connecties die je kunt gaan checken. Maar waar moet je dan naar kijken?

Iemand met geen tot nauwelijks connecties is natuurlijk verdacht. Wat ook nogal afwijkt van de norm is iemand met veel connecties van over de hele wereld, maar met nauwelijks connecties in zijn eigen (lokale) omgeving. Het is geen 100% bewijs, maar wel reden om daar weer iets over te gaan vragen.

 

friend request

Geen goed gevoel?

Ben je er achter gekomen dat je met een nepaccount te maken hebt? Of blijft het bij een groot vermoeden? Kies dan bij de uitnodiging niet voor negeren of weigeren, maar voor rapporteren of blokkeren. Zo zorg je ervoor dat de backoffice van het betreffende social mediakanaal ook een ‘red flag’ ontvangt. Bij sommige kanalen kun je tevens aangeven dat je het vermoeden van een nepaccount hebt. Zij zullen dan een verder onderzoek starten.

 

Succes! Heb je zelf ook goede tips over dit onderwerp die we mogen delen? Laat het ons weten via [email protected]

Onze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.