Regelmatig krijgen wij de vraag van onze kandidaten en opdrachtgevers of wij tips hebben betreft boeken, artikelen, films, documentaires etc. die interessant zijn voor profilers. Speciaal hiervoor hebben wij deze pagina ingericht met door ons aanbevolen literatuur, films, video’s, websites, testjes en (online) oefeningen. Deze lijst met aanbevelingen is nog lang niet compleet, dus kom regelmatig terug voor nieuwe tips.

Mocht je zelf leuke tips hebben laat het ons weten!

Literatuur

 Red Team – Micah Zenko

An international security expert shows how competitive organizations can get-and stay-ahead by thinking like their adversaries.

 Theater van de angst – Beatrice de Graaf

Sinds 11 september 2001 is terrorismebestrijding een hoeksteen van de politiek geworden, in Amerika maar ook daarbuiten. Wat heeft het Westen aan normen en waarden opgegeven in de strijd tegen terrorisme? En wat heeft het daarmee bereikt? De strijd tegen terrorisme geeft een indringend beeld van de terrorismebestrijding in de jaren zeventig en de gevolgtrekkingen voor onze tijd.

 De jihadkaravaan – Montasser AlDe’emeh & Pieter Stockmans

Internationale jihadexpert over moslimradicalisering. Dit razend actuele boek vervlecht het pakkende levensverhaal van de bekendste jihadexpert van de Lage Landen met scherpe inzichten in moslimradicalisering en islamofobie. In De jihadkaravaan biedt een sterk auteursduo antwoorden voor een geïntegreerde samenleving, zonder angst voor een clash der beschavingen.

Op weg naar Armageddon – Bob de Graaff

Religieus en seculier fanatisme is niet iets van deze tijd. Op weg naar Armageddon is de geschiedenis van gewelddadige pogingen om heilstaten te vestigen, van de middeleeuwen tot de dag van vandaag.

  Elf lessen van Beatrice de Graaf, de hoogleraar die Nederland de weg wijst na Parijs – Maurits Martijn

Het was de vraag waar iedereen na de aanslagen in Parijs een antwoord op zocht: hoe bestrijden we terrorisme nu het best? In de mist na de aanslagenweek was één expert een baken van helderheid: Beatrice de Graaf. In een interview deelt ze een aantal lessen. ‘Welke boodschap staat er nu echt op die bommen geschreven?’

Wat is IS volgens IS? – Robin de Wever

In de zoektocht naar verklaringen voor de opkomst van Islamitische Staat gaat het eigenlijk verrassend weinig over de islam. Religiejournalist Robin de Wever brengt daar met dit stuk verandering in. Heilstaattheologie voor beginners.

Films & Video’s

  The Green Prince – Documentaire 2014

Deze Duitse documentaire uit 2014 van director Nadav Schirman is gebaseerd op de autobiografie van Mosab Hassan Yousef, Son of Hamas: A Gripping Account of Terror, Betrayal, Political Intrigue, and Unthinkable Choices. De documentaire vertelt het verhaal van Mosab, zoon van Hamas leider Sheikh Hassan Yousef, die 10 jaar spioneerde voor de Israëlische Shin Bet. In de documentaire komt Mosab zelf aan het woord samen met zijn operator Gonen Ben Yitzhak. Daarnaast is er gebruik gemaakt van origineel beeldmateriaal. De documentaire geeft een goede indruk over Israels counter-terrorisme strategie in die tijd.

 The Wave – Documentaire 1981

De korte film ‘The Wave’ (50 minuten) is gebaseerd op een experiment van de geschiedenis docent Ron Jones op Cubberley High School in Palo Alto (V.S.) in 1967 op het gebied van radicalisering. Jones kreeg van leerlingen de vraag voorgelegd hoe het mogelijk was dat iemand als Hitler zo’n aantrekkingskracht had op mensen. Toen hij het antwoord op die vraag schuldig moest blijven startte hij een experiment.

 The Iceman – Interview/Analysis 1981

In dit interview krijgt de kijker in 10 minuten een analyse van Ted Kuklinski, een klassieke sociopaat, die jarenlang in opdracht van de maffia mensen heeft vermoord. Het interview wordt mooi opgebouwd en boeit van de eerste tot de laatste minuut. Niet in de laatste plaats omdat Ted Kuklinsk​i​ in het interview vaak overkomt als een grappige en intelligente man met een donkere ondertoon.

  Midnight Express – Film 1978

Dit is het ware, schokkende verhaal over Billy Hayes, een jonge Amerikaan die in Turkije tot 30 jaar gevangenis wordt veroordeeld wegens een onbetekenende hasjsmokkel. Vooral het eerste deel van de film is interessant voor profilers aangezien heel mooi in beeld is gebracht wat een slechte intentie met je tegenstander doet zodra hij het gevoel heeft ‘gezien’ te worden.

Testjes en oefeningen

  Oefenen met micro-expressies

Graag nog een keer oefenen met het herkennen van micro-expressies? Op deze website kun je een gratis test doen met 10 verschillende gezichten. Succes!

  Oefenen met gezichtsherkenning

Hoe goed ben jij in het herkennen van gezichten? Deze test van de Volkskrant is pittig, maar is een goede oefening om je vaardigheden weer even te op te frissen.

  Awareness test voor beginners

Let jij goed op? Ben jij je bewust van alle kleine details in je omgeving? Test jezelf met deze awareness test.

  Awareness test voor gevorderden

Was de vorige test voor jou een eitje? Deze awareness test is voor gevorderden. Succes!

Onze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.