In de afgelopen vijf jaar hebben wij vele security professionals opgeleid tot Operational Security Profilers (OSP®). We hebben lesgegeven op locaties door het hele land en daar buiten. Daarnaast is de opleiding vele malen op maat aangeboden aan medewerkers bij tal van organisaties. Wij durven inmiddels te stellen dat de OSP® opleiding is uitgegroeid tot een begrip. Daarnaast is OSP® nu ook terug te vinden in functieprofielen van o.a. beveiligers en surveillanten bij onze opdrachtgevers waar wij best wel trots op zijn.

 

OSP opleiding compleet vernieuwd

Ondanks dit succes was het was voor ons tijd om het OSP® opleidingsprogramma drastisch om te gooien. De behoefte om nog meer te kunnen oefenen door middel van praktijkoefeningen bleek vaak groot bij de OSP’ers nadat ze hun opleiding hadden afgerond. Zeker de terugkerende behoefte om nog meer te oefenen met Security Questioning is voor ons de reden geweest om onze OSP kandidaten nog steviger te gaan trainen tijdens hun opleiding. En op vrijdag 17 en 19 november 2018 was het dan zover… de eerste 10 OSP kandidaten gingen van start met het vernieuwde OSP® programma.

Buiten op de universiteitscampus staat een jonge man nonchalant tegen een muur van het hoofdgebouw. Hij draagt een groene camouflagebroek, een zwarte trui, bodywarmer en zwarte bergschoenen.
Op zich is er op het eerste gezicht niets vreemds aan de hand maar als je iets beter kijkt lijkt het alsof hij non verbaal signalen geeft aan een andere jonge man op enige afstand van hem.
Zij horen kennelijk bij elkaar, maar vinden het kennelijk belangrijk genoeg om hun contact voor de buitenwereld geheim te willen houden. Als de man bij de muur opmerkt dat hij geobserveerd wordt loopt hij direct en met zijn hoofd omlaag het campusterrein af.
De andere man loopt nu ook weg, hij loopt echter een hele andere kant op. Aan de overkant van de straat is nog net te zien dat hij een iets weggooit wat lijkt op een boekje in een prullenbak. De profiler en zijn collega’s die hij op de hoogte heeft gebracht starten met de countersurveillance….

– Fragment uit een van de scenario’s van de vernieuwde OSP® opleiding –

Pilot i.s.m. International KravMaga Federation (IKMF)

De eerste vernieuwde OSP opleiding ging als pilot van start met 10 leden en instructeurs die zich via de website van International Kravmaga Federation (IKMF) hadden opgegeven. KravMaga mag net als Profiling op steeds meer belangstelling rekenen in Nederland. Het komt net als Profiling uit Israël, waar het door het Israëlische leger als standaard in de opleiding wordt toegepast. Er is dan ook een grote overlap in de principes achter beide methodieken.

 

Registeropleiding OSP® nu voor 100% een praktijkopleiding

De grootste verandering die de OSP-opleiding heeft ondergaan is dat de opleiding nu voor 100% praktijkgericht is geworden. Dit betekent dat wij hebben gesleuteld onder de motorkap van onze opleiding en tal van veranderingen hebben doorgevoerd die ervoor gaan zorgen dat onze kandidaten nu in 12 uur (over twee lesdagen i.p.v. drie) operationeel inzetbaar worden gemaakt.

 

OSP® Theorie door middel van zelfstudie m.b.v. een online coach

Omdat we tijdens de vernieuwde OSP® opleiding 12 uur lang met praktijk bezig willen zijn was het noodzakelijk dat wij het kennisdeel van OSP® op een andere manier zouden gaan aanbieden. Hiervoor is het studieboek ‘Proactief beveiligen d.m.v. Predictive Profiling’ voor herschreven en verder uitgebreid.
We vragen aan de kandidaten om zelf zich voor te bereiden op de praktijkdagen door zelf het studieboek te bestuderen. Om ze daarbij te helpen hebben we het e-learningprogramma ‘Studiecoach Proactief beveiligen d.m.v. Predictive Profiling’ ontwikkeld. Dit online programma begeleidt en motiveert de kandidaat bij het bestuderen van het studieboek.

 

OSP® kennis zelf toetsen

Voordat de OSP kandidaat deelneemt aan de vernieuwde OSP® opleiding zal deze moeten aantonen dat deze beschikt over de benodigde kennis van Operational Security Profiling (OSP). Tijdens de praktijkdagen is namelijk geen ruimte voor uitleg over de theorie of de basisbegrippen. Om aan te tonen dat de kandidaat over deze kennis beschikt kan deze de keuze maken om dit aan te tonen door het certificaat Theorie OSP® te behalen of door het SVPB certificaat Proactief beveiligen bij het SVPB te behalen (alleen toegankelijk indien in het bezit van een SVPB beveiligersdiploma).
Het certificaat Theorie OSP® kan behaald worden in het e-learningprogramma ‘Studiecoach Proactief beveiligen d.m.v. Predictive Profiling’. De hierin opgenomen Kennistoets geeft aan of een kandidaat qua kennis fit genoeg is om aan de praktijkdagen mee te kunnen doen.

 

OSP® vaardigheden en mindset toetsen

De vernieuwde OSP opleiding wordt afgesloten met het praktijkexamen ‘De Masterproef’. Tijdens deze proef worden de principes, vaardigheden en mindset van de kandidaat getoetst. Met het behalen van ‘De Masterproef’ en de hierboven genoemde certificaten geven recht op het OSP® Diploma.

 

Campus VU Amsterdam als operationele playground

Alle oefeningen van de OSP® opleiding worden gedaan op en rondom de Vrije Universiteit van Amsterdam. Preventional is er trots op dat zij toestemming heeft gekregen om de omgeving als oefengebied te mogen gebruiken. Een mooiere locatie is bijna niet denkbaar, want de omgeving is internationaal, druk en open. Daarnaast is er een prettig leslokaal beschikbaar voor de briefing, evaluaties van de oefeningen en tips uit de praktijk.

 

Organisaties vragen nu om proactieve beveiligers

De wereld om ons heen is in een snel tempo aan het veranderen. De dreiging van criminaliteit en terrorisme krijgt een steeds grotere impact op eigenlijk iedereen, en kwetsbare organisaties in het bijzonder. De traditionele van beveiliging is niet meer afdoende. Dit biedt tegelijkertijd ook kansen voor security professionals die het verschil willen maken en daar ook mentaal sterk genoeg voor zijn.
Preventional beschikt over toptrainers die gewend zijn om onder extreme situaties te kunnen presteren. Juist die persoonlijke ervaring zetten zij in om onze kandidaten te helpen ver boven zichzelf uit te stijgen.

 

  • Zelf mee doen met de vernieuwde OSP opleiding? Lees hier meer over de opleiding en schrijf je in.
  • Ben je een OSP alumni? Of heb je ergens anders een Profiling-opleiding gevolgd en wil je een praktische en grensverleggende uitdaging aangaan…dan ben je ook van harte welkom! Als OSP® alumni kun je door deel te nemen aan de OSP® Praktijkdagen PE-punten verdienen t.b.v. je OSP® registratie. Uiteraard ben je vrijgesteld van de verplichting om je kennis te toetsen, maar wellicht kan een kleine opfrisser m.b.v. de online Kennistoets OSP geen kwaad…Neem even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Onze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.